Gezondheid en exerstriden

In 1992 liet Tom Rutlin het eerste wetenschappelijk onderzoek naar wandelen met stokken uitvoeren. De resultaten waren verbluffend. Zijn techniek leidde tot lagere belasting van de gewrichten, een veel hogere calorieverbranding, het gebruik van veel meer spiergroepen (waaronder de veel geplaagde rompspieren) en tot een veel betere houding tijdens het wandelen. Exerstriden, het origineel, bleek een geweldige techniek om wandelen tot een total body work-out te maken !

 

Waarom ?

Omdat het wandelen met stokken een cadeautje is dat je aan je zelf kunt geven. Vergelijk het maar met geld op de bank zetten : wandelen is 1 % rente, wandelen met stokken is 5 % rente. En je hoeft er niets voor te doen behalve leren wandelen met stokken. En dat is snel en eenvoudig te leren. De techniek en de speciaal ontworpen stokken zorgen dat iedereen de techniek niet alleen kan leren maar ook moeiteloos kan uitvoeren !

 

Moeilijk ?

Nee ! Exerstriden is niet moeilijk. Het volgt de natuurlijke wandelbeweging van de mens. Geen grotere passen om de glijfase (nordic walking komt van het langlaufen) te compenseren. Geen achterwaartse zwaai met de arm om de rompspieren te stimuleren. Het is volledig gebaseerd op de natuurlijke houding van de mens. En met wat oefening kan het al snel een total body work-out worden.

 

Voor wie ?

Voor wandelaars om extra te investeren in het eigen lichaam.

Voor revalidatie om weer te leren lopen. Extra evenwicht en ondersteuning. Ontlasten van de gewrichten en daardoor sneller weer op de been.

 

Onderzoek

Al in 1992 werd het eerste onderzoek verricht. De resultaten :

20 - 70 % meer calorieverbranding.

Tot 50 % minder belasting van de gewrichten.

Een 10 % hogere polsslag.

Training van rug- en rompspieren.

 

Later werd ook o.a. onderzoek gedaan naar exerstriden voor mensen met Parkinson of revalidatie van een borstkanker operatie. De stimulans en het evenwicht van het exerstriden helpt mee om weer op de been te komen of op de been te blijven.

Ook voor mensen op leeftijd die een heup breken en moeten revalideren is exerstriden een uitkomst. Zoals de wandelbond stelde : wandel nu : rol later ! Dat geldt in versterkte mate voor exerstriden !